Search
Close this search box.
Ons aanbod > 
Dossierinzage
Dossierinzage

Sinds enige jaren zijn de regels rond het opslaan en bijhouden van adoptiedossiers beter uitgewerkt. Zo moeten sinds 2005 alle adoptiedossiers systematisch overgemaakt worden naar het VCA (Vlaams Centrum voor Adoptie). Vroeger was dat echter niet het geval. Dossiers zijn dan ook niet altijd zo makkelijk te vinden of opnieuw samen te stellen. Ook bij zelfstandige en de niet zo legale adopties zijn deze amper te reconstrueren. Hier zoeken we ook in meer informele bronnen of via contactpersonen in de landen van herkomst. Dat kost tijd en energie en is ook niet altijd onder risico. 

Ook in de fertiliteitscentra zijn dossiers van 20-40 jaar geleden niet steeds beschikbaar of toegankelijk.

Het inzagerecht is wettelijk geregeld en is mogelijk voor iedereen vanaf 12 jaar. We kunnen dit ook begeleiden voor minderjarigen onder die leeftijd, als we uit gesprekken kunnen afleiden dat die persoon er klaar voor is. 

AC Bow Green
book wall 1151405 1920
quote

Lezen in welke omstandigheden mijn moeder van mij bevallen is en hoe ze eigenlijk niet de keuze had om mij zelf op te voeden, is hartverscheurend. Toch ben ik blij dat ik het allemaal doorgenomen heb. Ik begrijp nu dat het niet was omdat ze me niet wilde.

Anonieme getuigenis

Heb je een vraag?

Het Afstammingscentrum is er voor eenieder met een vraag naar de eigen afstamming of meer algemene vragen.  Stel je vraag via het contactformulier of via de gegevens hieronder

Een eerste contact kan ook anoniem.

Wij zijn alle weekdagen telefonisch beschikbaar tussen 14:00 en 16:00 op het tel.nr. 09 277 04 43

Mailen kan naar info@afstammingscentrum.be

Als je liever anoniem contact opneemt, klik dan op onderstaande knop.

    Laat je telefoonnummer hier achter, wij nemen zo snel mogelijk contact op met jou.