Team

het team van het Afstammingscentrum

Het Afstammingscentrum zelf heeft geen rechtspersoonlijkheid en ligt ingebed in het Kenniscentrum Pleegzorg. Vanuit de diensten pleegzorg krijgen we de gewaardeerde ondersteuning voor de personeelsadministratie en het financieel beheer. Het Afstammingscentrum geniet wel alle vrijheid voor de inhoudelijke uitwerking van de decretale opdrachten. Hierbij neemt ook de stuurgroep een rol op, waarin voornamelijk leden van de doelgroepen. Zij bepalen mee de inhoudelijk koers.  

Bijkomend kan het Afstammingscentrum ook beroep doen op een groep van professionals en academici uit diverse disciplines met kennis over de thema’s van het Afstammingscentrum. 

Team Afstammingscentrum
AC Bow Purple Flat

Ankie Vandekerckhove

Coördinator

Na mijn studies rechten en criminologie ben ik het kinderrechtenveld ingedoken en daar eigenlijk nooit meer weg geraakt. Vooral tijdens mijn jaren als Kinderrechtencommissaris en een korte passage bij VCA stonden de thema’s van het Afstammingscentrum regelmatig op mijn agenda. Het recht op toegang tot afstammingsinfo staat nadrukkelijk vermeld in het Kinderrechtenverdrag, maar ook voor volwassenen wordt dit recht in toenemende mate zichtbaar in het mensenrechtenverhaal.

Het is dan ook vanuit dit perspectief van fundamentele rechten dat ik bijzonder blij ben dit Afstammingscentrum mee te mogen uitbouwen en zo vorm te geven aan zaken waar ik als Kinderrechtencommissaris al adviezen over schreef. De cirkel is rond!

Joyce Bex

Trajectbegeleider

Als gezinswetenschapper, of sociaal-agogisch werker in het algemeen, ben ik geïnteresseerd in de relaties tussen mensen, wat ons tot elkaar verbindt en hoe we met deze verbindingen omgaan. Dit op micro-, meso- en macroniveau, bijvoorbeeld hoe individuen zich positioneren tegenover zichzelf, elkaar en binnen de samenleving en de maatschappij. Mijn functie bestaat erin om te focussen op het individu in relatie tot zichzelf en anderen, hetzij empowerend, bevrijdend of oplossingsgericht. Dit met als doel het weldoen, weldenken en het welzijn van de persoon in kwestie te optimaliseren.

In de masteropleiding Gender en Diversiteit heb ik mij in de discoursen van intersectionaliteit, dekolonialiteit en de kritische adoptiestudies kunnen verdiepen. Door mijn opgebouwde kennis over o.a. transnationale adoptie en mijn ervaringsdeskundigheid als transnationaal geadopteerde van kleur maakte ik sinds oktober 2020 deel uit van de stuurgroep van het Afstammingscentrum. Vanuit deze expertise en als ervaringsdeskundige probeer ik de belangen en de noden van de doelgroepen binnen onze werking van het Afstammingscentrum te laten primeren.

Katrien Govaert

Trajectbegeleider

Ik ben geboeid door en nieuwsgierig naar relaties allerhande tussen mensen. Dit met een bijzondere fascinatie voor de ouder-kindrelatie, hechting, loyauteit en identiteit binnen die relationele context.

Als (ortho)pedagoog met een therapieopleiding heb ik stevige ervaring uitgebouwd rond het behouden, herstellen en versterken van familiale structuren in alle soorten en gewichten, de verhoudingen tussen verwanten, biologische en andere. Dat kwam zowel op mijn pad in de context van begeleiding in een bezoekruimte binnen het herstel van de ouder-kind band bij conflictueuze scheidingen, als in de voorbereiding van nieuwe gezinsverbanden bij de screening van kandidaat adoptieouders. Sinds de start van het Afstammingscentrum ben ik vol overtuiging begonnen en wil ik hier nadrukkelijker het perspectief van ‘afstammelingen’ inbrengen.

Benoît Vermeerbergen

Trajectbegeleider

Mijn moeder ‘koos’ ervoor om anoniem te bevallen wat van mij een ‘sous X’ maakt. Als geadopteerde stond een groot deel van mijn leven in het teken van zoeken. Niet enkel voor mezelf – ik vond uiteindelijk mijn geboortemoeder na 47 jaar terug – maar ook voor vele andere geadopteerden en donorkinderen.

Van kleins af aan heb ik ervaren wat het effect kan zijn van al die ontbrekende stukken, die fundamenteel zijn voor je eigen levensverhaal, ook al groei je in een warm nest op. Doorheen mijn professioneel leven is het zoeken naar afstammingsinfo dan ook dé rode draad en werd ik professioneel genealoog. Na jaren pleiten voor een onafhankelijk centrum voor zoekvragen, samen met vele anderen uit de doelgroepen, kon ik het nieuwe Afstammingscentrum mee vorm geven in de oorspronkelijke stuurgroep. Ik ben nu bijzonder blij om hier een beetje thuis te komen en te kunnen meewerken als trajectbegeleider aan de zijde van onze cliënten.

Nini Prina 

Trajectbegeleider

Vanuit een diepgewortelde bewondering voor de complexiteit van de menselijke geest maakte ik de keuze Klinische Psychologie te gaan studeren. Mijn werkervaring als psycholoog in een psychiatrisch ziekenhuis heeft mij verrijkt met tal van boeiende, unieke levensverhalen. Ik geloof dat het leven van een mens deels bepaald wordt door zijn geschiedenis, maar dat elk individu anderzijds ook de kracht heeft om zijn eigen verhaal vorm te geven. Daar kan enige ondersteuning vaak bij helpen.

Ikzelf ben een derde generatie metis. Mijn grootmoeder was het kind van een Congolese vrouw en een Belgisch koloniaal. Nog steeds rijg ik met foto’s en flarden verhalen de puzzelstukjes van mijn familiegeschiedenis aan elkaar. Op zoek naar een gevoel van diepgaande verbondenheid. Iedereen wil tenslotte toch ergens bij horen. Ik geloof dat het Afstammingscentrum hier voor veel mensen iets in kan betekenen. Ik ben dan ook heel trots mijn eigen steentje hieraan te kunnen bijdragen.

Emilie De Neve 

Trajectbegeleider

Na mijn rechtenstudies heb ik mij gedurende drie jaren als advocaat-stagiaire verdiept in de eerder mensgerichte rechtstakken: het familie-, straf- en jeugdrecht. Steeds met een luisterend oor, procesgerichte en oplossingsgerichte bijstand, werkervaring en leergierigheid.

De missie van het Afstammingscentrum spreekt me enorm aan. Het recht op kennis van de eigen afstamming is inderdaad een fundamenteel mensenrecht met zowel een individueel als een maatschappelijk belang. Mijn juridische achtergrond, vorige werkervaring een leergierigheid kunnen hier troeven zijn. Daarnaast volg ik de opleiding “Bemiddeling” (Universiteit Gent), met specialisatie in familiezaken. Ik put energie uit interacties met mensen en wil daarin een bemiddelende rol kunnen opnemen.

De aanpak van persoonlijke afstammingsvragen wil ik integer en respectvol doen, met oog voor ieders privacy, tempo en beleving en de nodige ruimte voor mentaal welzijn. Ik hoop hier een meerwaarde te kunnen bieden in hun unieke zoektocht.

Dankzij een aanvullende subsidie voor één jaar, konden we het Afstammingscentrum versterken met 6 nieuwe trajectbegeleiders (Vanaf september 2024 tot eind augustus 2025).

Camille Krug

Met mijn achtergrond in de archeologie weet ik als geen ander hoe het voelt om op zoek te gaan naar antwoorden. Net als bij een archeologische opgraving, waar elke laag een nieuw verhaal onthult, zie ik de vragen rond afkomst en identiteit als een belangrijke zoektocht. Als kind van een ‘sous X’ geboren moeder heb ik deze innerlijke zoektocht van dichtbij beleefd en heb ik zelf al de eerste stappen gezet in mijn eigen ontdekkingsreis. Sociaal en empathisch van aard, voel ik een sterke behoefte om anderen te helpen die met gelijkaardige vragen worstelen. Of het nu gaat om het ontrafelen van oude geschiedenissen of het ondersteunen van mensen die hun eigen verhaal willen ontdekken, ik zet me graag in om antwoorden te vinden die betekenis geven. Het Afstammingscentrum biedt een waardevolle plek waar ik anderen kan begeleiden in hun zoektocht naar antwoorden.

Esther Heurckmans

Mijn interesse in mensen en onze sociale relaties deden me kiezen voor de studie van sociaal werk. Met een blik op de wereld in voortdurend snelle veranderingen en op hoe mensen meer dan ooit over landsgrenzen heen met elkaar in contact staan, specialiseerde ik verder in internationaal sociaal werk. Mijn studie en mijn eigen ervaring als geadopteerde brachten relevante vragen over adoptie naar boven en mijn eindwerk over transnationale adoptie leidde me uiteindelijk naar het Afstammingscentrum. Ik vond me volledig in de belangrijke visie en missie, met als focus het recht op afstamming als fundamenteel mensenrecht. Weten van waar je komt is niet alleen een deel van jouw verhaal, maar ook een essentieel onderdeel van je identiteit. Dit recht moeten we allemaal kunnen uitoefenen. Met mijn vaardigheden als sociaal werker en als ervaringsdeskundige hoop ik een waardevolle bijdrage te leveren aan de zoektocht van mensen naar hun oorsprong. Mijn ambitie is om met empathie en kennis anderen te ondersteunen in hun zoektocht naar antwoorden, zodat zij zich volledig kunnen ontwikkelen en de identiteit kunnen omarmen die hen toekomt.

Geertje Polfliet

Zowel mijn bachelor Toegepaste Psychologie als mijn master Sociale en Culturele Antropologie waren bewuste keuzes, ingegeven door mijn interesse in de mens. Tijdens mijn bachelor lag de focus op het beter begrijpen van de menselijke psyché. Adoptie en hechting waren steeds terugkerende thema’s waar ik mij in verdiepte. Mijn master richtte zich dan weer op de sociale en culturele gewoonten en de relaties tussen mensen over de hele wereld. Ik leerde meer over het concept identiteit en hoe afkomst hier een invloed op kan hebben. Mijn academische achtergrond heeft mij niet alleen uitgerust met theoretische kennis, maar ook met een kritisch perspectief dat essentieel is voor het begrijpen en aanpakken van deze kwesties in de praktijk.

Ik ben zeer gepassioneerd door de doelstellingen van het Afstammingscentrum en ik zet me dan ook graag actief en met veel goesting in voor de dingen waar ik in ik geloof. Dat geeft me energie en doorzettingsvermogen. Ik ben trots om deel uit te maken van dit team waarbij iedereen terecht kan met zijn/haar/hun afstammingsvraag  en psychosociale ondersteuning tijdens de zoektocht naar antwoorden.

Inne Declerck

Al van kleins af aan heb ik een sterke passie voor de mens en cultuur in al zijn diversiteit. Na mijn studies Orthopedagogie ben ik de wijde wereld ingetrokken om mijn kennis te verrijken met inspirerende avonturen. Het heeft mijn enthousiasme om me in te zetten voor het welzijn van de ander enkel maar gevoed. Gaandeweg heb ik me ook verder verdiept in het werken met andere culturen, zowel in de praktijk als door bijkomende opleiding ‘Interculturele Hulpverlening’.

Het zoeken naar een eigen identiteit en tegelijkertijd verbinding met de ander is een complex gegeven die mij enorm boeit. Ik ben mij erg bewust van de meerwaarde die de zoektocht naar verwanten hierin kan spelen. Gedreven door de waardevolle missie van het Afstammingscentrum zal ik mijn orthopedagogische deskundigheid inzetten als trajectbegeleider. De vraag van de cliënt staat hierbij centraal en deze neem ik met veel respect en empathie ter harte.

Kristien Geenen

Al meer dan twintig jaar kom ik met vaste regelmaat in de Democratische Republiek Congo, als onderzoekster antropologie. Ik stond ook Congolese metissen bij in hun zoeken naar (voor)ouder(s). Het belang dat de metissen aan deze zoektocht hechtten, liet een verpletterende indruk op me na. Dit recht op afstammingsinfo wil ik verder met hart en ziel verdedigen, bij uitbreiding voor eenieder die op zoek is.

Ik heb zelf ik twee Congolese metis zussen, van wie ik het bestaan niet eerder vermoedde.  Vanop de eerste rij zag ik bij zo’n ontdekking niet enkel het bommetje ontploffen in de familie, ik zag ook hoe belangrijk het is voor de zussen om eindelijk het volledige plaatje te kunnen leggen. Aan den lijve ervaren hoe zoiets ook goed komt, motiveert me om anderen bij te staan tijdens hun zoektocht.

Marijn Vanooy

Na mijn studie Toegepaste Psychologie heb ik voornamelijk gewerkt met kinderen en jongeren in de schoolcontext. Het verdedigen van gelijke onderwijskansen was hierbij mijn grootste drijfveer. Een onverwachte vacature bij het maatschappelijk onderzoek voor adoptie leidde tot een nieuwe werkuitdaging. Als ervaringsdeskundige, zelf geadopteerd uit Bolivia, wou ik graag een bijdrage leveren in het belang van andere geadopteerden. Deze werkervaring heeft mijn visie op adoptie en ouderschap uitgedaagd en verder verruimd.

De recente berichten over adoptie hebben me gemotiveerd om aan de slag te gaan bij het Afstammingscentrum. Ik wil als trajectbegeleider bijdragen aan een toekomst waarin zorgvuldiger en zorgzamer wordt omgegaan met alle betrokkenen. Hierbij streef ik naar het versterken van fundamentele rechten en het ondersteunen van mensen in hun zoektocht naar antwoorden.

Heb je een vraag?

Het Afstammingscentrum is er voor eenieder met een vraag naar de eigen afstamming of meer algemene vragen.  Stel je vraag via het contactformulier of via de gegevens hieronder

Een eerste contact kan ook anoniem.

Wij zijn alle weekdagen telefonisch beschikbaar tussen 14:00 en 16:00 op het tel.nr. 09 277 04 43

Mailen kan naar info@afstammingscentrum.be

Als je liever anoniem contact opneemt, klik dan op onderstaande knop.

    Laat je telefoonnummer hier achter, wij nemen zo snel mogelijk contact op met jou.