Veelgestelde vragen
Vind je het antwoord niet op je vraag? Bekijk zeker ook eens onze kennisbank!
Wie heeft het Afstammingscentrum opgericht?
Het Afstammingscentrum werd opgericht door het Vlaams parlement bij decreet van 26 april 2019. De stuwende kracht kwam van de doelgroepen zelf: geadopteerden, donorkinderen en metissen van de Belgische kolonisatie. Zij waren al langer aan het pleiten voor hun recht op toegang tot afstammingsinformatie. De Vlaamse overheid reageerde dus met de oprichting én financiering van het Afstammingscentrum. Op dit moment is zo’n centrum nog redelijk uniek in Europa en omstreken.
Hoe is het Afstammingscentrum georganiseerd?
Het Afstammingscentrum heeft zelf geen rechtspersoonlijkheid. De overheid heeft het centrum ondergebracht bij het Kenniscentrum Pleegzorg en binnen pleegzorg verzorgt men ook de financiën en de personeelszaken. Het Afstammingscentrum heeft wel de inhoudelijke autonomie om te bepalen hoe de werking wordt ingevuld. Dat doen we samen met de Stuurgroep, waarin leden van de doelgroepen zitten.
Wat doet het Afstammingscentrum precies?
Het Afstammingscentrum kreeg 3 opdrachten mee:
- Informeren en sensibiliseren rond afstammingskwesties
- Persoonlijke begeleiding en ondersteuning bij afstammings- en zoekvragen, trajectbegeleiding dus
- Expertise ontwikkeling rond afstamminsthema’s.
Doorheen de website vind je daar meer informatie rond.
Door de vele aanmeldingen sinds de start staat vooral de trajectbegeleiding centraal.
Belangrijk is om te weten dat het Afstammingscentrum alle betrokkenen kan bijstaan, niet enkel de ‘afstammelingen’ maar ook de ‘ouders’ (eerste ouders, adoptieouders, donoren, ouders van donorkinderen…) Bij pogingen om echt contact te leggen met gevonden verwanten treedt het Afstammingscentrum op als bemiddelaar.
Hoe meld ik me aan bij het Afstammingscentrum?
We proberen de toegang tot het Afstammingscentrum zo makkelijk mogelijk te maken.
Je kan bellen, elke werkdag tussen 14u en 16 u op 09/277.04.43
Je kan mailen naar info@afstammingscentrum.be
Je kan schrijven naar het Afstammingscentrum, Slachthuisstraat 9, 9000 Gent of daar langskomen op afspraak.
Je kan je tenslotte ook direct hier aanmelden.
Wat betaal ik voor een begeleiding?
Voor de dienstverlening van het Afstammingscentrum betaal je in principe niets. De Vlaamse overheid staat in voor de subsidies waardoor wij het werk kunnen doen. Maar er zijn enkele uitzonderingen.
Voor de afname van een DNA-staal en de opslag ervan in onze DNA-databank, betaal je zelf een bijdrage van €85. (De totale prijs ligt hoger, maar het Afstammingscentrum past dat bij.) Soms zal je ook zelf iets moeten betalen voor bepaalde documenten of vertalingen. We proberen in elk geval goed in te schatten wat de kosten voor bepaalde acties zouden zijn, zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan.
Zijn er voorwaarden waaraan ik moet voldoen?
Er zijn geen speciale voorwaarden om bij het Afstammingscentrum aan te kloppen. Zo kan je ook als minderjarige bij ons terecht. Afhankelijk van de vraag, kan het zijn dat we je ouders dan wel betrekken in het traject.
Ook personen uit het buitenland kunnen een vraag indienen indien ze mensen in België zoeken.
Heeft het Afstammingscentrum al veel resultaten geboekt?
Dit is niet zo makkelijk te beantwoorden. De aanpak van afstammings- en zoekvragen neemt vaak veel tijd in beslag en het Afstammingscentrum is pas enkele jaren terug van start gegaan (1 april 2021). Sindsdien hebben ook al meer dan 1000 mensen zich aangemeld, dus je begrijpt dat het even kan duren vooraleer we van resultaten kunnen spreken. De vragen zijn erg uiteenlopend en in het ene dossier heb je al sneller een uitkomst dan in het andere. Belangrijk om weten is dat een ‘resultaat’ niet steeds het effectief vinden van een persoon is. We spreken van resultaat indien je een duidelijk en bevredigend antwoord op je vraag kreeg.
Tot nu toe kunnen we stellen dat we in 1 op 5 dossiers toch een resultaat boeken.
Ik wil naar mijn herkomstland. Kan de trajectbegeleider van het Afstammingscentrum mee met mij?
Het Afstammingscentrum kan je helaas niet mee vergezellen. We kunnen ook geen financiële steun bieden hierbij. Je trajectbegeleider blijft wel beschikbaar voor jou, zowel voor, tijdens als na je reis. Zo’n reis is niet altijd evident en de kans is groot dat je daar af en toe wel moeilijke en confronterende momenten hebt. Weet dan dat er een luisterend oor is.
Waar mogelijk kan het Afstammingscentrum je ook informatie geven over contactpersonen ter plaatse.
Kan ik therapie krijgen bij het Afstammingscentrum?
De trajectbegeleiders van het Afstammingscentrum geven je psychosociale steun doorheen het dossierverloop. Heb je echter te maken met ernstiger problemen, dan verwijzen we je door naar meer gerichte hulpverlening. In het kader van complexe afstammingskwesties of identiteitsvragen is het trouwens erg herkenbaar en normaal om daar goede hulpverlening voor te zoeken. En ook dan blijft de trajectbegeleider daarnaast een steun voor jou.
Kan ik zomaar gevonden worden door het Afstammingscentrum?
Het Afstammingscentrum gaat inderdaad op zoek naar mensen op vraag van de cliënt. Daarbij is hun recht op toegang tot afstammingsinfo steeds het vertrekpunt en de focus doorheen de dossierbehandeling. Aan de andere kant, heeft ook iedereen die eventueel gezocht zou worden, recht op bescherming van het eigen privéleven. Tussen deze rechten, allebei evenwaardig, zoeken wij dan een juiste balans, steeds opnieuw af te wegen in elk dossier.
Indien je dan gevonden wordt en gecontacteerd wordt door het Afstammingscentrum dan gebeurt dit steeds zo discreet mogelijk. We begrijpen namelijk maar al te goed dat zoiets behoorlijk wat te weeg kan brengen. We leggen uit waarom de cliënt je wilde vinden en eventueel zelfs contact wil maken. We kunnen ook aan jou de nodige ondersteuning hierbij geven en je alle tijd gunnen die nodig is. Wil je zelf pertinent niet ingaan op de gestelde vraag, of wil je onder geen beding enig contact, dan zullen wij dat ook respecteren.
Wat gebeurt er als iemand mij terugvindt via het Afstammingscentrum?
Veel cliënten van het Afstammingscentrum gaan op zoek naar mensen die niet gevonden willen worden, of daar niet echt behoefte aan hebben. Enkel voor geadopteerden is dit wel eens anders gezien de ouder(s) die ooit afstand moesten nemen van hun kind, soms ook jaren wachten op een teken van contact. Bij donoren of andere verwanten kan dat helemaal anders zijn. Sommigen willen dat voor zich houden, geheimhouden, of willen daar hun gezin niet mee lastig vallen. Het Afstammingscentrum heeft hier een bemiddelende opdracht en hanteert hiervoor een discreet en omzichtig systeem. Via discrete briefwisseling wordt uitgelegd wat het Afstammingscentrum doet en hoe zij ons zouden kunnen helpen in een zoektocht. Ook zij kunnen daarbij psychosociale ondersteuning krijgen.
Soms leidt dit tot een persoonlijk contact, soms is er een duidelijke afwijzing of helemaal geen reactie. In dat geval zal het Afstammingscentrum ook dit recht op bescherming van hun privacy respecteren.
Kan ik mensen van het Afstammingscentrum boeken voor een lezing?
Dat kan zeker. Het Afstammingscentrum heeft ook een brede informerende opdracht en we komen graag toelichten wat we precies doen en waar we voor staan. Contactgegevens vind je hier onderaan.
Met wie werkt het Afstammingscentrum samen?
Het Afstammingscentrum werkt samen met meerdere relevante en betrouwbare partners, zowel professionele organisaties, als belangengroepen of beleidsmakers. Het eigen netwerk – formeel en informeel – breidt steeds verder uit en nieuwe samenwerkingen worden uitgebouwd waar nodig. We onderhouden ook contacten met diverse belangengroepen gezien hun input eigenlijk de bestaansreden van het centrum vormt. Een overzicht van organisaties en belangengroepen vind je hier.
Vind ik ook algemene informatie over afstamming bij het Afstammingscentrum?
Voor juridisch advies en algemene vragen over afstamming en verwantschap kan je je beter richten tot een wetswinkel bij jou in de buurt, advocaat (op de website kan je op trefwoord zoeken naar advocaten die thuis zijn in bepaalde materies). Heb je een vraag die niet echt juridisch is, kan je een Centrum Algemeen Welzijnswerk contacteren.
Welke expertise is er aanwezig bij het Afstammingscentrum?
Sinds de start zetten we bij het Afstammingscentrum alle middelen in op de afstammings- en zoekvragen, op de persoonlijke dossiers en de begeleiding daarbij. Dit gebeurt door trajectbegeleiders met verschillende persoonlijke en professionele achtergronden en expertise. Op die manier kunnen ze elkaar ook aanvullen. Hier kan je zien hoe het team in elkaar zit.
Op termijn is het wel de bedoeling dat we ook mensen zullen inzetten op communicatie en verdere uitbouw van expertise.
Organiseert het Afstammingscentrum ook lotgenotencontact?
Neen, dat doen we niet. Hiervoor kan je je wenden tot de diverse belangengroepen.