Zoek
Sluit dit zoekvak.
Over afstammingscentrum > 
Doelgroepen > 
Donorkinderen
Donorkinderen

Wat zijn donorkinderen?

Donorkinderen worden geboren na donatie van sperma, eicellen of embryo’s van een donor aan wensouders. In België is het nog steeds een uitdaging voor deze donorkinderen om aan correcte en volledige informatie over hun donor te geraken. Als donorkind kan je met veel vragen zitten: Wie ben ik? Waar kom ik nu echt vandaan? Waarom werd me dat pas zo laat verteld? Heb ik halfbroers of -zussen? Wat met genetische aandoeningen?…

AC Bow Purple
quote

Mijn vele sproeten heb ik duidelijk niet meegekregen van mijn ouders? Kan ik ergens zoeken van wie mijn ouders donormateriaal kregen?

Anonieme getuigenis

Sinds de eerste toepassingen in de jaren ’50 – toen nog enkel voor gehuwde heterokoppels – is de zogenaamde ‘medisch begeleide bevruchting’ quasi gemeengoed geworden. De diverse technieken staan nu in principe ook open voor alleenstaanden en LGBTQIA+ koppels met een kinderwens. België zou vandaag tienduizenden donorkinderen tellen. Een exact aantal is er niet, omdat een nauwkeurige registratie en controle ontbreekt.

De techniek in deze branche staat niet stil en ook de vragen van wensouders kunnen alle kanten uitgaan. Kunnen we een zwarte donor krijgen? We zouden na 2 jongens graag een meisje krijgen, kan dat? Ik wil een kind met het zaad van mijn overleden partner? Ik wil draagmoeder zijn voor mijn broer en zijn man? Doorgaans wordt vooral enthousiast gereageerd op dergelijke medische vooruitgang en staat men zelden stil bij de grenzen, dilemma’s en mogelijks ingrijpende gevolgen voor de kinderen zelf.

De Belgische wet (in 2007 pas) hanteert nog steeds het principe van de anonimiteit van donoren. Dit principe wordt steeds vaker in vraag gesteld en meerdere landen zijn daar al van afgestapt. Ook het Afstammingscentrum is tegenstander van de donoranonimiteit omdat dit de grondrechten van donorkinderen miskent.

Als je zelf donor bent, kan je wel vrijwillig uit de anonimiteit treden.

Waar je ook mee zit, neem gerust met ons contact op. We proberen je zo goed mogelijk te helpen en te begeleiden.

quote

Met het toelaten van anoniem donorschap schendt België de rechten van het kind

Frederik Swennen, De Standaard
22 mei 2016

Heb je een vraag?

Het Afstammingscentrum is er voor eenieder met een vraag naar de eigen afstamming of meer algemene vragen.  Stel je vraag via het contactformulier of via de gegevens hieronder

Een eerste contact kan ook anoniem.

Wij zijn alle weekdagen telefonisch beschikbaar tussen 14:00 en 16:00 op het tel.nr. 09 277 04 43

Mailen kan naar info@afstammingscentrum.be

Als je liever anoniem contact opneemt, klik dan op onderstaande knop.

    Laat je telefoonnummer hier achter, wij nemen zo snel mogelijk contact op met jou.