Search
Close this search box.
Over afstammingscentrum > 
Doelgroepen > 
Geadopteerden
Geadopteerden

Wat verstaan we onder geadopteerden?

Adoptie kan zowel binnenlands als transnationaal, maar de afstammings- en zoekvragen van geadopteerden zijn in essentie dezelfde. Wel is het zo dat de zoekmethodes, de gradatie van openheid, de culturele context of de kans op succes wel kunnen verschillen. 

Geadopteerden kunnen op een bepaald moment in hun leven de nood voelen om meer te weten over hun levensgeschiedenis. Wie was mijn eerste moeder? Waarom werd ik afgestaan oor adoptie? Hoe zit het met mijn genetische achtergrond? Waarom is mijn dossier  onvindbaar of niet volledig?

AC Bow Purple
quote

Tot voor kort had ik nooit vragen over mijn eerste ouders. Nu ik zelf zwanger ben, overvalt het me echter steeds vaker. Waarom werd ik afgestaan? Had ik nog broers of zussen? Wat staat er eigenlijk allemaal in dat adoptiedossier van mij?

Anonieme getuigenis

Sinds enkele jaren is inzage in adoptiedossiers een recht van de geadopteerde. Maar de sfeer van taboe en onregelmatigheden rond oudere adopties maakt de toegang tot informatie nog niet zo eenvoudig. Niet alle dossiers zijn even goed bewaard. Soms werden ze intentioneel vernietigd of achtergehouden. Dit alles maakt het zoeken naar de oorspronkelijke afstammingsband – met ouders maar ook broers, zussen en andere familieleden – behoorlijk complex en emotioneel belastend.

quote

The preservation of information on the adopted child’s past, in particular on the identity of the child’s birth parents, is one of the prerequisites for ensuring the right of all people to access their origins (articles 7.1 and 8 CRC, and articles 9 and 30 of THC-1993).

Manifesto for Ethical Intercountry adoption

‘Sous X geadopteerden’ nemen hier een bijzondere plaats in. Met honderden zijn ze, de kinderen die ‘in het geheim’ werden geboren in Frankrijk, waar anoniem bevallen tot op de dag van vandaag nog kan. Dit gebeurde vroeger nog vaker toen het stigma op ongehuwde of ongewenste zwangerschappen nog veel groter was dan vandaag. De anonieme bevalling zorgde al voor veel debat en gaf aanleiding tot meerdere rechtszaken, maar voorlopig blijft dit nog bestaan in Frankrijk.

quote

Mij was altijd gezegd dat ik uit een verkrachting voortkwam en dat ik dus niet te veel moest gaan zoeken. Nu ik eindelijk na al die jaren mijn geboortemoeder vond en haar persoonlijk ontmoet heb, hoorde ik niet enkel dat zij ook naar mij gezocht heeft maar ook dat ik geboren werd uit een mooie romance tussen twee verliefde pubers. Met dat warme gevoel kan ik weer jaren verder.

Anonieme getuigenis

De transnationale adoptie kende een enorme groei vanaf de jaren ’70 van vorige eeuw, maar neemt nu opnieuw sterk af. Naar schatting zouden zo’n 22-23.000 kinderen uit meer dan 90 landen in België geadopteerd zijn. Heel zeker zijn we niet over die aantallen. Steeds vaker duiken ook hier dezelfde vragen op rond de identiteit, de eerste ouders, de context van de geboorte en de reden van afstand. Sommige geadopteerden willen enkel informatie, anderen willen echt op zoek gaan en contact leggen, nog anderen willen vooral de cultuur beter leren kennen van hun land van oorsprong. De groep van transnationaal geadopteerden is erg heterogeen: uit verschillende landen van herkomst, geadopteerd op uiteenlopende leeftijden, al dan niet met siblings, met of zonder herinneringen aan ouders of familie enz…Soms is de informatie over de eerste ouder(s) gekend, in andere gevallen ontbreekt elk spoor of werd die informatie vernietigd.

Niet enkel geadopteerden maar ook eerste- of geboorteouders kunnen bij het Afstammingscentrum terecht. Familieleden of ouders, veelal moeders, zitten vaak met vragen. Ze blijven deze vragen met zich meedragen, vaak tot lang nadat ze hun kind hebben afgestaan, al dan niet gedwongen of na misleidende informatie. Je kind opgeven voor adoptie is steeds een bijzonder zware beslissing. Taboe, angst voor stigma, voor uitsluiting uit de familie en schaamte maakt het ook voor hen moeilijk om ondersteuning te vragen.
quote

We hebben elkaar voor het eerst gezien in het Afstammingscentrum. Ik was heel onrustig voor het eerste contact, maar hij heeft mij meteen vastgenomen en een stevige knuffel gegeven.

Geboortemoeder bij de hereniging met haar zoon, die 47 jaar geleden geadopteerd werd kort na de geboorte

Heb je een vraag?

Het Afstammingscentrum is er voor eenieder met een vraag naar de eigen afstamming of meer algemene vragen.  Stel je vraag via het contactformulier of via de gegevens hieronder

Een eerste contact kan ook anoniem.

Wij zijn alle weekdagen telefonisch beschikbaar tussen 14:00 en 16:00 op het tel.nr. 09 277 04 43

Mailen kan naar info@afstammingscentrum.be

Als je liever anoniem contact opneemt, klik dan op onderstaande knop.

    Laat je telefoonnummer hier achter, wij nemen zo snel mogelijk contact op met jou.