Zoek
Sluit dit zoekvak.
Over afstammingscentrum > 
Doelgroepen > 
Metissen
Metissen

Metissen van de kolonisatie

De metissen van België zijn kinderen van Afrikaanse vrouwen en niet-Afrikaanse kolonialen (heel uitzonderlijk ook van een witte vrouw en Afrikaanse man). Deze mannen namen hun vaderrol vaker niet dan wel persoonlijk op omdat deze relaties maatschappelijk gezien niet aanvaard werden.

In de periode van de bevrijding werden veel van deze kinderen bij de moeder weggehaald of ontvoerd. Na een tijdelijke plaatsing in tehuizen werden ze naar België overgebracht ‘voor hun eigen bestwil’. In België kwamen ze terecht in pleeggezinnen of werden ze geadopteerd. De breuk was doorgaans bruusk en volledig: hun nationaliteit werd hen ontnomen, hun persoonlijke geschiedenis werd uitgewist en alle banden met hun moeder of familie in de voormalige kolonies werden door de staat verbroken. Velen onder hen kennen tot op vandaag zelfs de identiteit niet van hun familie.

Pas enkele jaren terug heeft de Belgische overheid deze problematiek in zekere mate erkend en ook deze groep kan bij het Afstammingscentrum terecht.

AC Bow Purple
quote

Ik ben geboren uit een relatie van een Congolese vrouw met een Belgische koloniaal. Nu de problemen van de metissen eindelijk bespreekbaar werden, had ik graag een en ander opgezocht over mijn familie. Kan ik daarvoor bij jullie terecht?

Anonieme vraag

Heb je een vraag?

Het Afstammingscentrum is er voor eenieder met een vraag naar de eigen afstamming of meer algemene vragen.  Stel je vraag via het contactformulier of via de gegevens hieronder

Een eerste contact kan ook anoniem.

Wij zijn alle weekdagen telefonisch beschikbaar tussen 14:00 en 16:00 op het tel.nr. 09 277 04 43

Mailen kan naar info@afstammingscentrum.be

Als je liever anoniem contact opneemt, klik dan op onderstaande knop.

    Laat je telefoonnummer hier achter, wij nemen zo snel mogelijk contact op met jou.